Panouri electrice pentru mai multe electropompe

Panouri electrice pentru mai multe electropompe

Detalii

Panourile electrice pentru mai multe electropompe se utilizeaza pentru comanda automata si protectia electropompelor, care fac parte din grupuri de pompare, asigurand prin constructie si componente utilizate posibilitati de automatizare ale acestor grupuri.

- variantele standard asigura protectia pompelor si comanda lor in cascada astfel asigurand mentinerea presiunii in sistemul de conducte intre anumite limite reglate pe presostate.
- variantele cu convertizor de frecventa si traductor de presiune asigura mentinerea presiunii constante la o valoare reglata, indiferent de variatia debitului prin adaptarea continua a turatiei unuia dintre motoare si pornirea/oprirea celorlalte motoare in functie de debitul necesar. In acest fel pe langa o functionare silentioasa se obtine si o economie de energie electrica, sistemul consumand numai strictul necesar.
- variantele cu soft starter asigura o pornire lenta fara socuri de curent si presiune. Sunt recomandate pentru reducerea caderilor de tensiune la pornire, in situatii cand solicitarea retelei de alimentare cu energie electrica este limitata.
- la variantele mentionate mai sus in cazul utilizarii unor pompe identice, se poate opta pentru rotirea ordinii de pornire a pompelor realizate prin relee logice, ceea ce asigura o uzura uniforma a acestora. Prin uniformizarea uzurii pompelor se poate obtine o crestere semnificativa a fiabilitatii grupului de pompare.

DETALII DE FUNCTIONARE

Panourile electrice standard pentru mai multe electropompe asigura protectie simultana a pompelor impotriva ramanerii fara apa, protectia simultana sau individuala impotriva caderii sau dezechilibrului fazelor, protectie individuala la scurtcircuit si suprasarcina.Pompele sunt comandate de presostate care pornesc si se opresc in cascada in functie de reglajul presostatelor.

Panourile electrice cu convertizor de frecventa asigura pornirea unui motor cu o turatie mica, crescand turatia pana la atingerea presiunii programate. In cazul neatingerii acestei presiuni cu o singura pompa se comanda pornirea celeilalte(celorlalte) electropompe. Prin controlul permanent al turatiei, presiunea din sistem este mentinuta la valoarea programata indiferent de variatiile de debit. Daca consumul de apa scade, turatia pompei comandate prin convertizor se reduce mentinand la valoarea programata presiunea din sistem. Cu scaderea debitului,pompele sunt comandate sa se opreasca treptat, ramanand in functiune pompa comandata prin convertizor la turatia care asigura presiunea programata. In cazul reducerii debitului necesar la zero, pompa este oprita, fara sa se produca socuri in reteaua de conducte. Prin controlul permanent al turatiei motorului si a numarului pompelor in functiune, consumul de energie electrica se reduce la minimul necesar, obtinandu-se o economie de energie electrica.

Panourile electrice cu demaror progresiv - soft starter - asigura o pornire lenta a motoarelor, eliminand socurile de curent electric de pornire in reteaua de alimentare cu energie electrica si socurile de presiune in sistemul de conducte. Protectiile si comenzile standard se regasesc si in acest tip de panou.

Panourile cu convertizor sau soft starter controleaza consumul de curent al motoarelor limitand la o valoare prin care se previne supraincalzirea acestuia, prelungindu-i viata.
Rotirea ordinii de pornire si de oprire se realizeaza prin contorizarea timpului de functionare sau a numarului de cicluri.

CONSTRUCTIE

In constructia panourilor electrice speciale pentru mai multe electropompe sunt utilizate urmatoarele componente:
- circuit de forta si protectie pentru fiecare electropompa
- circuit de protectie impotriva functionarii fara apa
- circuite de comanda
- variator de turatie - convertizor de frecventa - intre 2,2 - 55kW
- demaror progresiv - soft starter - intre 2,2 - 55kW
- releu logic programabil

MENTIUNE

Pentru executia corecta a panoului solicitat se vor furniza de catre client urmatoarele date:
- numarul si tipul pompelor, puterea motoarelor, varianta constructiva a panoului sau protectiile si comenzile necesare, parametrii hidraulici