Panouri pentru comanda unei singure electropompe

Panouri pentru comanda unei singure electropompe

Detalii

Panourile electrice speciale se utilizeaza pentru comanda automata si protectia electropompelor, asigurand prin constructie si componente utilizate posibilitati de pornire lenta a pompelor sau variatia continua a turatiei si protectii suplimentare. 

- variantele cu convertizor de frecventa si traductor de presiune asigura mentinerea presiunii constante la o valoare reglata, indiferent de variatia debitului prin adaptarea continua a turatiei motorului. In acest fel pe langa o functionare silentioasa se obtine si o economie de energie electrica, motorul consumand numai strictul necesar.

- variantele cu soft starter asigura o pornire lenta fara socuri de curent si presiune. Sunt recomandate in cazul motoarelor mari pentru reducerea caderilor de tensiune la pornire, in situatii cand solicitarea retelei de alimentare cu energie electrica este limitata.

- variantele cu ceas programator se recomanda in cazurile cand este imposibil de obtinut un semnal de comanda de la rezervorul tampon pentru automatizarea functionarii pompelor.

Pornirea si oprirea electropompelor se produce dupa un program orar prestabilit. Ceasul programator permite combinarea cu celelalte variante de panouri electrice. Permite programarea functionarii pompelor din foraj in intervalele de timp cu pret redus de energie electrica

CONSTRUCTIE

In constructia panourilor electrice speciale, fata de panourile electrice pentru pompe trifazate, sunt utilizate suplimentar urmatoarele componente:
- variator de turatie - convertizor de frecventa - intre 2,2 - 55kW
- demaror progresiv - soft starter - intre 2,2 - 55kW
- ceas programator
- releu logic programabil

DETALII DE FUNCTIONARE

Panourile electrice cu convertizor de frecventa asigura pornirea motorului cu o turatie mica, eliminand socul de curent de la pornirea directa si crescand turatia pana la atingerea presiunii programate. Prin controlul permanent al turatiei, presiunea din sistem este mentinuta la valoarea programata indiferent de variatiile de debit. Daca consumul se reduce la zero, pompa este oprita treptat, fara sa se produca socuri in reteaua de conducte. Prin controlul permanent al turatiei motorului consumul de energie electrica se reduce la minimul necesar, obtinandu-se o economie de energie electrica.

Panourile electrice cu demaror progresiv - soft starter - asigura o pornire lenta a motorului, eliminand socurile de curent electric de pornire in reteaua de alimentare cu energie electrica si socurile de presiune in sistemul de conducte, dupa care pompa functioneaza la turatia nominala pana la primirea comenzii de oprire.

Ambele variante de panouri electrice mentionate mai sus contin toate protectiile si comenzile standard: protectie la scurtcircuit si suprasarcina, protectie la lipsa apei, protectie la lipsa unei faze sau dezechilibru intre faze.